Duidelijkheid geven aan je hond

Wanneer je kijkt in het dagelijks leven zie je eigenlijk overal wel duidelijkheid terug komen. Zo weet je door de regels en grenzen hoe jij je op je werk moet gedragen en wat je taken zijn.

Als je kijkt naar het verkeer weet wat je moet doen in welke situatie. En ook in je gezin is er duidelijkheid en regels aanwezig.

En of je nu kijkt naar mensen of naar dieren, overal zie je wel terug dat er altijd 1 de leiding heeft en de regels, grenzen en beperkingen opstelt.

Dit is niet zozeer iemand die de dominante tiran is, maar wel iemand die duidelijkheid geeft. Discipline is voor veel mensen ook een heel naar woord.

In mijn ogen is discipline niets meer dan de verantwoordelijkheid nemen. In dit geval voor het in je leven brengen van een hond. En hierbij is het dus aan jou de taak om te zorgen dat de hond zich gaat gedragen. Net zoals je kinderen opvoedt met regels, grenzen en beperkingen werkt dit voor je hond net zo.

Het is aan jou de taak om te zorgen dat je hond sociaal wordt opgevoed en zich netjes gedraagt in je gezin en de maatschappij.

Maar om dat goed te doen zal niet altijd meevallen. Net als kinderen zal ook je hond bepaalde fases doorgaan waarin ze je tegen werken en niet meteen luisteren. Het is dus een kwestie van volhouden en doorzetten tot je hond begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt. En zelfs honden vinden soms andere dingen interessanter dan luisteren naar jou. Dit hoort erbij. Wat je voor jezelf duidelijk wilt hebben is dat je weet wat je precies wilt van je hond.

Mag hij bijvoorbeeld op de bank of juist niet. Of mag het pas wanneer jij het aangeeft? Wil je graag dat je hond eerst gaat zitten voordat hij eten krijgt of de riem om krijgt? Wanneer jij je hond op zijn plek stuurt mag hij er dan af wanneer de hond dat wilt of wanneer jij het aangeeft?

En zo kan ik natuurlijk nog wel even door gaan. Waar het om draait is dat je bewust wordt van welke regels je wilt hanteren en welke belangrijk zijn voor je hond.

Daarbij is het heel belangrijk dat je consequent bent en blijft. Net als kinderen die soms onder je regels uit willen komen zal een hond dit ook proberen. Vooral wanneer je een hond in huis neemt die in de pubertijd zit.

Wees dus bewust van de regels, grenzen en beperkingen die jij je hond wilt geven en houd ten eerste jezelf eraan! Want alleen dan zal de hond je meer respecteren en vertrouwen.

Je hoeft dus niet streng te zijn maar wel consequent.