Hoe win je vertrouwen van je hond?

Als we het hebben over het creëren van een band met onze hond, zijn er een aantal punten erg belangrijk. Een van deze punten is vertrouwen.
Vertrouwen is enorm belangrijk en werkt twee kanten op.
Hieronder deel ik dan ook vijf punten hoe je vertrouwen kunt winnen van je hond.

Blijf rustig

Wat we veel zien in de praktijk is dat mensen erg hun best doen om vertrouwen te creëren door de hond met veel opwinding te begroeten. Dit kan bij wat onzekere of angstige honden al gauw overgaan tot een vecht-of-vluchtreactie van de hond. 
De opwinding bij de hond is dan zo overweldigend dat de hond instinctief reageert.
Daarbij kan de opwinding van de mens zorgen voor meer opwinding bij de hond. Hierdoor gaat de hond bijvoorbeeld veel gaat blaffen. Of de hond gaat opspringen tegen jou of andere mensen.
Benader een hond dus niet met opwinding, maar blijf rustig.

Respecteer de hond zijn ruimte

Hoewel de intenties van de mens vaak goed zijn, kan dit averechts werken voor de hond.
Ga daarom niet zomaar ongevraagd naar de hond om hem te aaien.
Geef de hond zelf de keus of hij naar je toe wil komen. Wil je de hond roepen, dan kan dit uiteraard. Maar zie je dat de hond weinig of geen interesse heeft? Dring je dan niet op bij de hond. 

Breng jezelf op het niveau van de hond

Is het op een of ander manier toch noodzakelijk om contact te maken met de hond?
Verklein jezelf tot dezelfde hoogte als de hond en benader de hond met de zijkant van je lichaam, met je gezicht dezelfde kant op als dat van de hond.
Zo komt het minder confronterend over bij de hond. Zorg daarbij dat de hond zijn neus gebruikt. Je mag best iets lekkers gebruiken om de neus te activeren zolang je de hond maar niet aankijkt.

Naar jou toekomen

Zoals ook eerder vermeld laat de hond altijd naar jou toekomen. Laat hem eerst rustig aan je hand ruiken en alleen wanneer de hond kalm is, kan je hem dan rustig aaien.
Aai hem dan ook op de borst en ga niet over de hond heen buigen om te aaien. Ook met je hand bovenlangs om op de hond zijn hoofd aaien kan intimiderend overkomen. Doe dit dus niet,, maar aai hem op de borst. Mocht de hond jouw hand likken? Dan heeft de hond je geaccepteerd. Maar merk je dat de hond zijn kop weg draait voor je en weg loopt? Dan is de hond niet geïnteresseerd. Dit hoef je niet persoonlijk op te vatten, maar accepteer het. 
Net als dat mensen onderling soms gewoon geen interesse in elkaar hebben, werkt dit bij honden net zo. Dring je zelf dus niet op bij de hond.

Ga samen wandelen

Een van de beste manieren om een band op te bouwen met jouw hond is door samen te gaan wandelen.
Je maakt samen situaties mee, introduceert hem in nieuwe omgevingen met andere geluiden en geurtjes. Dit zorgt ervoor dat wanneer de omgevingen positief worden geassocieerd, jij als baasje belangrijk wordt voor de hond, en laat je jouw hond door de wandeling weten dat hij/zij jou kan vertrouwen en haar veilig houdt. Hoe veiliger de hond zich voelt, hoe meer de hond jou gaat vertrouwen.

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om vertrouwen te krijgen van jouw hond. Wat heb jij gedaan waardoor je vertrouwen hebt gekregen van je hond?