Opleiding hondengedragsdeskundige 

Opleiding hondengedragsdeskundige

De opleiding hondengedragsdeskundige valt onder dit internationale keurmerk.

Mijn naam is Eddy Eelsing, hondengedragsdeskundige en mede eigenaar van Hond Weer in Balans en het HWIB keurmerk. Vanuit huis ben ik opgegroeid met honden en heb ik jarenlange ervaring als hondengedragsdeskundige en coach. Als hondengedragsdeskundige heb ik mijn eigen opleiding in de loop van de tijd ontwikkeld. Steeds vaker werd ik gevraagd om als deskundige op te treden in (extreme) probleemsituaties en ook diverse gemeentes wisten mij als deskundige te vinden.

Belangrijk vind ik als deskundige dat de resultaten die ik voor cliënten met hun honden boek blijvend zijn. Mijn methode is gericht op een blijvende positieve verandering. In deze opleiding wordt een sterke basis gelegd ten aanzien van kennis over communicatie, gedrag van honden en de mens in relatie tot het gedrag van de hond. Tevens gaan we in op de ontwikkelingen en socialisatie bij honden. U leert, hoe wij mensen, bewust en onbewust, invloed hebben op het gedrag en leerproces van de hond. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die het diploma hondengedragsdeskundige willen behalen, omdat ze bijvoorbeeld samen willen werken met een hondenschool of als hondengedragsdeskundige een eigen bedrijf willen beginnen gericht op het trainen van mensen en honden.

Een hondengedragsdeskundige is iemand die professioneel met mensen en honden werkt.
Dit houdt in dat een hondengedragsdeskundige niet alleen goed is met honden, maar ook een goede coach is naar mensen toe.
Een hondengedragsdeskundige durft eerlijk te zijn, kan goed de vinger op de zere plek leggen en weet hoe hij baas en hond het beste kan helpen.
Waar veel opleidingen tot hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut veel alleen over de hond gaat, leer je bij het hwib keurmerk ook direct wat de impact van mensen is op het gedrag van de hond.

De opleiding tot hondengedragsdeskundige

Onze opleiding is voor 95% gericht op het leren in de praktijk. Dit zorgt voor relatief snelle resultaten. Een opleiding in de praktijk is voor het werken met honden ook erg geschikt. Het leren aanvoelen van honden doe je namelijk in de praktijk.
Alle praktijkdagen voor deze opleiding zijn één op één om ervoor te zorgen dat er voldoende aandacht en tijd aan jou kan worden besteed per praktijksessie.

– Uiteraard is er wel wat noodzakelijke theorie (absoluut geen boekwerk) aanwezig die je van te voren krijgt toegestuurd. Deze zal je dan samen met je docent bespreken.

– Per praktijksessie zul je gaan werken met 1 of meerdere honden.

– Alle sessies zullen plaats vinden op twee locaties naar keuze: Gramsbergen of Sellingen.

– In het weekend lessen is mogelijk.

– Tijdens de praktijksessies zullen we bij de basis beginnen en van daaruit verder werken.

– We zetten met deze opleiding de focus op het gedrag, lichaamshouding en signalen van de hond.

– Ook zullen we met deze opleiding dieper ingaan op probleemgedragingen en hoe je hier mee om kunt gaan.

– Tevens zullen we in de praktijk bezig gaan met communicatie en coaching oefenen naar je cliënten toe.

– Tijdens deze opleiding kan in de meeste praktijktrainingen gebruik gemaakt worden van je eigen hond.

– Ook zal je rond het einde van de opleiding meedraaien met een hondengedragsdeskundige en zelf trainingen geven in verschillende trajecten van je docent.

De opleiding duurt maximaal 5 maanden (Je kan deze opleiding ook versneld afronden). Tevens zal de opleiding afgesloten worden met een praktijkexamen. Wil je meer weten over investering voor de opleiding tot hondengedragsdeskundige?  Stuur dan even een bericht of bel tussen 08:00 en 20:00. Ook zaterdag tussen 11:00 en 14:00 zijn wij bereikbaar op nummer 06-83093477.

Kies je ervoor om daarna een businesstraject in te gaan bij het hwibkeurmerk.nl dan krijg je het examen gratis. Dit HWIB businesstraject kun je dan in 6 maanden afronden. Echter ook zonder het volgen van het businesstraject ben je klaar om aan de slag te gaan als hondengedragsdeskundige!

Wat doet een hondengedragsdeskundige?

Wanneer je als hondengedragsdeskundige aan de slag gaat, is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar verschillende punten. Denk hierbij aan het doel van de hondeneigenaar, de training en coaching methode die het beste past bij de hondeneigenaar en de hond.

Ook wordt er dieper gekeken naar de lichaamstaal  en signalen van de hondeneigenaar en de hond. Waar een hondentrainer puur kijkt naar de basis, denk hierbij aan een puppycursus, kijkt een hondengedragsdeskundige veel verder.
Een hondengedragsdeskundige is er dan ook voor mensen die serieus probleemgedrag ervaren bij hun hond. Denk bijvoorbeeld aan, dat de hond uitvalt naar andere honden tijdens de wandeling.

Tijdens een traject op maat van een hondengedragsdeskundige wordt stapsgewijs gewerkt aan het probleemgedrag van de hond. Ook wel gedragstherapie voor de hond genoemd. Er wordt dan niet alleen gekeken naar het probleem op zich, maar ook naar de oorzaak van het probleem. Want het probleem wordt immers niet opgelost als er niet aan de oorzaak gewerkt wordt. Een deskundige kijkt dus altijd dieper naar de kern van het gedragsprobleem.

Een voorbeeld uit de praktijk

Hondeneigenaar Henk heeft een labrador genaamd Diesel. En Diesel heeft als gedragsprobleem dat hij uitvalt naar andere honden aan de lijn. Dan is het uitvallen niet het probleem, maar een symptoom van een dieper liggend  probleem. Het is belangrijk voor een hondengedragsdeskundige om te kijken waarom Diesel uitvalt naar andere honden.
Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Enkele voorbeelden zijn dan:

– de hond kan zijn energie niet goed kwijt en raakt hierdoor gefrustreerd.
– de hond is onzeker.
– de hond is angstig.
– de hond is niet goed gesocialiseerd.
– de eigenaar is onzeker tijdens de wandeling.
– de eigenaar reageert verkeerd op de hond.
– de eigenaar raakt gefrustreerd of nerveus bij het zien van een andere hond.
-enz

Bovenstaande punten zijn slechts enkele voorbeelden. Zoals je merkt is het dus een hele uitdaging om erachter te komen waarom een hond uitvalt. Ook kijkt een hondengedragsdeskundige op welke manier de hond uitvalt. Want ook hier zit namelijk verschil in. Zo kan een hond bijvoorbeeld uitvallen omdat hij zo graag naar de andere hond toe wil, waardoor hij te opgewonden raakt.
Maar een hond kan ook uitvallen omdat zijn baasje nerveus of onzeker is en de hond het gevoel krijgt zijn baasje te moeten beschermen.

Iedere baas en hond combinatie is anders. Elke situatie is anders.
Als je als hondengedragsdeskundige 4 mensen moet helpen met hun hond die uitvalt naar andere honden, kan het goed zijn dat hier 4 verschillende oorzaken voor zijn. En dan dus ook 4 verschillende oplossingen.

Tijdens onze opleiding leer je hier dan ook enorm veel over. Elke baas als hond is anders en daar zul je dan ook weer op een andere manier naar moeten kijken.
Vind jij de oorzaak achter het probleem? Dan vind je ook de oplossing. En dat is waar een hondengedragsdeskundige naar kijkt.
Er is geen standaard antwoord en geen standaard probleemgedrag.

Het is dan ook nooit 1 punt wat niet lekker loopt tussen de hondeneigenaar en de hond. Het zijn altijd meerdere punten die bij een hondengedragstherapietraject voorbij komen.
Het is nooit alleen de hondeneigenaar of alleen de hond. Het is altijd de combinatie hondeneigenaar en hond waar aan gewerkt moet worden.
En een hondengedragsdeskundige weet hoe hij hier naar moet kijken en hoe hij met een passende oplossing kan komen.

Er wordt dus niet alleen gekeken naar lichaamstaal en gemoedstoestand van de hond, maar ook naar die van de hondeneigenaar.
Want honden communiceren met lichaamstaal en energie. Dus is het heel belangrijk dat wij hier als hondeneigenaar ook op gaan letten. Lopen wij mensen met een onzekere lichaamshouding? Dan zal een hond dit laten zien. Want lopen wij onzeker? Dan voelen wij ons onzeker en zal de hond dit spiegelen.
Willen we dat de hond zich prettig en veilig voelt. Dan zullen wij hondeneigenaren eerst aan ons zelf moeten werken. Stralen wij hondeneigenaren de rust en zelfverzekerdheid uit. Alleen dan zal een hond zich prettig en veilig voelen.

De basis ligt dus bij ons als hondeneigenaren. Wanneer wij zelfverzekerd en rustig overkomen, dan zal een hond zich minder snel bedreigd voelen door de omgeving en vertrouwen dat wij als baasje de situatie voor de hond op gaan lossen. Zo zal in de situatie van Henk en Diesel, de hond minder snel het gevoel hebben om bijvoorbeeld andere honden op afstand te houden omdat Henk zich onzeker voelt tijdens de wandeling.

Met onze opleiding hondengedragsdeskundige gaan we o.a. op het bovenstaande in zodat je leert als hondengedragsdeskundige hoe om te gaan met problemen zoals hier boven geschreven. De combinatie hondeneigenaar en hond is dus enorm belangrijk om naar te kijken tijdens de gedragstherapie voor de hond. Het is dus niet alleen gedragstherapie voor de hond, maar ook de hondeneigenaar zal moeten veranderen.
En dat is waar de hondengedragsdeskundige zich mee bezighoudt.

Een afspraak inplannen of liever eerst meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact op voor de opleiding hondengedragsdeskundige!

Het doel van onze opleiding


Het doel van deze opleiding is dat de cursist, nadat  hij de opleiding
met goed gevolg heeft afgerond, zich daadwerkelijk een
hondengedragsdeskundige mag noemen en zelf goed in staat is om:

– Probleemgedrag van honden te herkennen, te analyseren en te vertalen naar de klant.

– Verschillende oorzaken van gedragsproblemen bij de hond vast te kunnen
stellen.

– De diverse leerprincipes te kunnen toepassen om gedragsproblemen van honden die mensen ervaren op te lossen als deskundige.

– Als deskundige een programma samen te kunnen stellen met als doel het betreffende gedragsprobleem te kunnen verhelpen.

– De eigenaar van een hond met probleemgedrag goed uit te kunnen leggen
wat de oorzaak is en wat er gedaan moet worden om het gedrag van de hond te verbeteren.

– Als deskundige te communiceren met de eigenaar van de hond en te kunnen vertellen welke tools hij toe moet passen m.b.t. het probleemgedrag van de hond.

– Goed te kunnen vertalen naar de eigenaar van de hond welk gedrag hij zelf moet veranderen om het probleemgedrag van de hond op te lossen.

– Eerlijk te kunnen  communiceren met de eigenaar van de hond en hierin
realistische doelen te kunnen stellen.

– De theorie om te zetten in de praktijk.

– Duidelijk de hond te kunnen gebruiken als spiegel voor de eigenaar van de hond.

– Niet alleen het aanpakken van de symptomen, maar ook de oorzaak van het probleemgedrag aan te pakken.

– Niet alleen resultaat op korte termijn te kunnen realiseren, maar zeker ook op lange termijn.

– De hondeneigenaar te leren hoe hij terugval van het probleemgedrag kan
voorkomen of verhelpen.

– De hondeneigenaar zo goed mogelijk te helpen.

– Om maatwerk te leveren naar de eigenaar van de hond.

– Te begrijpen welke energieniveaus er zijn bij de hond en hoe hier mee om
te gaan.

– Duidelijk de taal en signalen te begrijpen van de hond.

– Duidelijk te vertalen welke behoeftes de hond heeft en hoe de
hondeneigenaar hier mee om moet gaan.

En zo leer je nog veel meer in onze opleiding.

Ben jij klaar om van je passie je werk te maken? En wil jij alles weten
over hondengedrag en welk gedrag van mensen van invloed is op het gedrag van de hond?
En wil jij een opleiding die je daadwerkelijk klaarstoomt?
Neem dan contact met ons op voor de opleiding hondengedragsdeskundige.