Opleiding hondengedragsdeskundige

Wil jij van je passie je werk maken? Vind je het leuk om met honden en met mensen te werken? En word je ook nergens blijer van dan van een blije hond? Dan is onze praktijkgerichte opleiding tot hondengedragsdeskundige perfect voor jou. In minder dan vijf maanden tijd word je opgeleid tot een volwaardige hondengedragstherapeut. Je leert alles over hondengedrag, achterliggende motieven en de interactie tussen mens en hond. Na afloop kan je direct aan de slag met het helpen van honden en hun baasjes en verdien je geld met jouw passie.

HWIB-keurmerk hondengedragstherapeut opleiding

  • Praktijkgerichte opleiding met een duur van vijf maanden
  • Leer alles over hondengedrag en de interactie tussen hond en mens
  • Docent met meer dan 25 jaar ervaring en breed opleidingsprofiel
  • In kleine groepen van vier tot zes personen
  • Zeer betaalbaar: slechts EUR 533 per module
  • Goede verdiensten mogelijk na afronding opleiding
  • Gericht op verbeteren van welzijn van hond en mens, niet op ‘quick fixes’
  • Optioneel: 1 op 1 leertraject
  • Ook optioneel: businesstraject om direct succesvol je bedrijf te starten

Onze lesmethode: praktijkgericht en welzijn van de hond centraal

De opleiding tot hondengedragsdeskundige van het HWIB Keurmerk is een praktijkgerichte opleiding, waarbij het welzijn van de hond centraal staat. Met name in het begin van de opleiding behandelen we ook zeker de nodige theorie, maar wij zijn ervan overtuigd dat je het beste honden en hun problemen (en die van hun baasjes!) leert begrijpen door met echte (probleem-)honden aan de slag te gaan. Daarom wordt de opleiding al snel voor een groot deel praktisch, zodat je zelf kunt ervaren wat wel en niet werkt voor jou en voor specifieke probleemhonden.

Wij geloven daarbij dat het helpen van honden en hun baasjes begint met het welzijn van de hond. Tijdens de opleiding leer je dan ook met name hoe je de achterliggende oorzaken van probleemgedrag kunt achterhalen en herkennen, en hoe deze als gedragsdeskundige samen met hond en baasje weg kunt nemen. Een hond die bijvoorbeeld blaft als hij alleen thuis kan je met een ‘quick fix’ vaak wel afleren om te blaffen, maar daarmee neem je de verlatingsangst die ten grondslag ligt aan dit gedrag niet weg. Doe je dit wel, dan krijg je niet alleen blije buren, maar ook een gelukkige hond. En daar gaat het om.

Opleiding hondengedragsdeskundige

Opbouw van de opleiding tot hondengedragsdeskundige

De opleiding tot hondengedragstherapeut is opgebouwd uit drie modules met telkens een examen aan het eind van iedere module. Iedere module omvat vijf tot zes wekelijkse lessen van ongeveer anderhalf uur. Deze modules kunnen los van elkaar gevolgd worden, waarbij het wel een vereiste is om voorgaande modules af te ronden voordat begonnen kan worden met de volgende. Dit is omdat de opleiding gaandeweg steeds praktijkgerichter wordt en iedere module voortbouwt op wat in eerdere modules is geleerd. Optioneel is het businesstraject, waarin je het zakelijke aspect van het vak leert.

Module 1: Kennis van de hond en van jezelf – EUR 533

Tijdens het eerste deel van onze opleiding leggen we een solide basis voor de rest van de opleiding. Je leert alles wat je moet weten over onder meer rassen, de biologie van de hond, motieven van gedrag, levensfases, opvoeding en de geschiedenis van de hond en de mens. Ook kijken we tijdens deze module bij onszelf naar binnen: Wie ben ik? Wat zijn mijn sterke punten? Waar ben ik onzeker over? Deze introspectie is heel belangrijk, omdat hoe jij jezelf ziet bepalend is voor hoe honden je zien en hoe ze op je reageren. Hondengedragstherapie begint niet alleen bij hondenkennis, maar ook bij zelfkennis! Deze module is deels theoretisch en deels gaan we met onze eigen honden aan de slag.

Module 2: Leermethoden en gedragsproblemen – EUR 533

In de tweede module gaan we dieper in op hondengedragsproblemen, de oorzaken en met welke trainingsmethoden we specifieke problemen kunnen verhelpen. We behandelen onder meer klassieke conditionering (Pavlov) en operante conditionering (Skinner) en diverse subvormen. Het doel van deze module is om bekend te raken met uiteenlopende methoden om gedrag te sturen en te verbeteren. Je krijgt als het ware een gereedschapskist waar jij mee leert werken. Tijdens deze module brengen we ook direct in de praktijk wat je aanleert: we gaan met onze honden naar buiten en samen kijken we hoe we het gedrag kunnen plaatsen en verbeteren met de aangeleerde methodes. Je zult al direct zien dat wat goed werkt echt verschilt per hond!

Module 3: Hondengedragstherapie in de praktijk – EUR 583

In de laatste, afsluitende module van de opleiding brengen we in de praktijk wat we in voorgaande modules hebben geleerd, en word je voorbereid op het werk als hondengedragsdeskundige. Tijdens deze lessen maak je kennis met echte baasjes en honden met gedragsproblemen, en doen we samen een kynologisch gedragstraject. Ook ga je individueel (onder begeleiding uiteraard) aan de slag met een probleemhond. Na afronding van dit onderdeel en het succesvol afleggen van je examen ben je helemaal voorbereid op alles wat komt kijken bij het werk van hondengedragstherapeut en kan je direct aan de slag met het helpen van honden en hun baasjes.

Optioneel: Businesstraject

Uniek aan het HWIB-keurmerk is dat wij naast de praktijkopleiding ook een traject aanbieden waarbij je leert hoe je als hondengedragsdeskundige een succesvolle praktijk begint en runt. Tijdens het businesstraject word je 1 op 1 gecoacht en leer je alles over wat komt kijken bij ondernemen. Denk aan inschrijven bij de KvK, je boekhouding, marketing en sales. Ook kunnen wij je bijvoorbeeld helpen met het maken van een eigen website en ander promotiemateriaal. Op die manier ben je helemaal klaar om je passie te laten uitgroeien tot een succesvolle onderneming.

Maak kennis onze ervaren docent: Gerda Stoffers

Onze opleiding wordt verzorgd door één van de beste en meest ervaren hondengedragsdeskundigen van Nederland: Gerda Stoffers. Gerda werkt al meer dan 25 jaar professioneel met honden en heeft ruim 30 diploma’s en certificaten op haar naam. Naast veel kennis over honden weet Gerda als geen ander hoe ze hondengedrag inzichtelijk kan maken en hoe ze haar enthousiasme voor het vak kan overbrengen. Wat ons betreft kan je voor dit vak geen betere docent hebben dan Gerda!

Aanmelden voor de opleiding of meer weten?

Meer weten? Of heb je interesse in onze erkende opleiding tot hondengedragsdeskundige? Bekijk hieronder alle veelgestelde vragen en antwoorden of neem vrijblijvend contact op. Wij geven met plezier antwoord op al jouw vragen en kunnen je alles vertellen over de opleiding en of het worden van hondengedragstherapeut iets is wat bij jou past.

Veelgestelde vragen over de opleiding tot hondengedragstherapeut

Onze opleiding leidt je op tot hondengedragsdeskundige, ook wel bekend als kynologisch gedragsdeskundige en hondengedragstherapeut. Als hondengedragsdeskundige help je honden en hun baasjes met uiteenlopende serieuze gedragsproblemen, van uitvallen naar andere honden tot blaffen tot niet goed alleen kunnen zijn. Hierbij staat niet alleen de hond centraal, maar ook het baasje en in het bijzonder de interactie tussen hond en mens. Je biedt hulp in de vorm van een traject, waarbij eerst het probleem goed in kaart wordt gebracht. Vervolgens werk je samen met de hond en het baasje stapsgewijs toe naar een oplossing.

De lessen vinden plaats op onze locatie in Beilen, in de provincie Drenthe. Naast een lesruimte voor het theoretische gedeelte is hier ook een mooie afgesloten buitenruimte aanwezig, waar we zonder gestoord te worden aan de slag kunnen gaan met honden. De locatie is goed bereikbaar met de auto en beschikt ook over eigen parkeervoorzieningen.

Het opleidingstraject tot kynologisch therapeut duurt in totaal ongeveer vier maanden. De opleiding is opgedeeld in drie modules, die elk ongeveer vijf tot zes weken tijd in beslag nemen.

Je krijgt één keer per week les. De lessen worden gegeven op vrijdag- of zaterdagmiddag, afhankelijk van waar je voorkeur naar uit gaat. De eerste module start dit jaar (2024) op vrijdag 29 of zaterdag 30 maart. Volg je alle drie de modules? Dan doe je examen op 26 of 27 juli. Bekijk hier alle lesdatums. 

Zeker! Om je opleiding met goed gevolg af te leggen en je diploma te halen, dien je per module een examen af te leggen. Dit examen bestaat naast een theoretisch gedeelte uit een praktijkgedeelte. Daarnaast dien je een eindopdracht af te ronden.

Dat valt reuze mee, maar tussen de lessen door moet je wel thuis aan de slag gaan met werkopdrachten en een beetje theorie. Op die manier kom je goed voorbereid op alle lessen en heb je zelf het meeste aan de opleiding.

Tijdens de opleiding werk je zowel met je eigen hond als met honden van andere cursisten, onze eigen honden en honden uit onze eigen hondengedragsdeskundige-praktijk. Door op deze manier te werken leer je zowel je eigen hond beter kennen als het gedrag bij andere honden beter kennen en interpreteren.

Het beroep van hondengedragstherapeut betaalt goed. Werk je straks als zelfstandig gedragsdeskundige? Dan zijn uurtarieven van EUR 70 tot EUR 100 heel normaal. Met enkele uren werk per week kun dus al goed rondkomen. Door bij ons tevens het businesstraject te volgen, leer je ook hoe je klanten kunt aantrekken en hoe je jouw skills inzet om een succesvol bedrijf te runnen.

De HWIB opleiding tot kynologisch gedragstherapeut is één van de meest praktijkgerichte opleidingen in zijn soort. Al vanaf de eerste module gaan we aan de slag met honden en hoe verder we komen, hoe meer we met honden gaan werken. Niet alleen omdat wij dit zelf ook het leukste vinden, maar omdat wij geloven dat je hondengedrag het beste kunt begrijpen en leren sturen door zelf actief met de viervoeters aan de slag te gaan.

Heb jij geen tijd op onze vaste lesdagen? Of geef je om wat voor reden dan ook de voorkeur aan een privéopleiding? Dan is het bij het HWIB keurmerk ook mogelijk om 1 op 1 lessen te volgen. Dit kan eventueel ook bij jou op locatie. Neem contact op als je hier mee over wilt weten.

Enige basiskennis over honden is natuurlijk een pré, maar in principe kan iedereen bij ons de opleiding volgen. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om met onze opleiding van start te kunnen gaan.

Ja dat kan. Houd er alleen rekening mee dat je wel alle eerdere modules dient te hebben afgerond om met een module te beginnen. Je kunt dus zonder problemen alleen module 1 of module 1 en 2 volgen, maar je kan bijvoorbeeld niet met module 3 beginnen als je 1 en 2 nog niet hebt afgerond. Als je wilt kun je de opleiding ook spreiden over meerdere jaren, wat jij graag wilt.

Zowel een hondentrainer als een hondengedragstherapeut werkt met honden. Het verschil is dat een hondentrainer zich bezighoudt met de algemene opvoeding en training van honden, terwijl een hondengedragstherapeut gespecialiseerd is in het verhelpen van gedragsproblemen en het welzijn van de hond. De opleiding tot gedragsdeskundige gaat daarom veel dieper in op gedrag en achterliggende drijfveren, en de interactie tussen mens en hond.

Vragen?

Onze hondengedragsdeskundige Eddy Eelsing helpt je graag verder!