Wil jij van je passie je werk maken? Vind je het leuk om met honden en met mensen te werken? En word je ook nergens blijer van dan van een blije hond? Dan is onze praktijkgerichte 1 op 1 opleiding tot hondengedragsdeskundige perfect voor jou. In minder dan vijf maanden tijd word je opgeleid tot een volwaardige hondengedragstherapeut. Je leert alles over hondengedrag, achterliggende motieven en de interactie tussen mens en hond. Na afloop kan je direct aan de slag met het helpen van honden en hun baasjes en verdien je geld met jouw passie.
HWIB-keurmerk hondengedragsdeskundige opleiding
- Praktijkgerichte opleiding
- Binnen een jaar examen doen
- Leer alles over hondengedrag en de interactie tussen hond en mens
- Ga na je opleiding aan de slag als zelfstandig werkende hondengedragsdeskundige
- Docent met meer dan 25 jaar ervaring en breed opleidingsprofiel
- Goede verdiensten mogelijk na afronding opleiding
- Gericht op verbeteren van welzijn van hond en mens, niet op ‘quick fixes’
- Optioneel: Website en online marketing met onze specifieke ervaring en skills in de honden branche
Onze lesmethode: praktijkgericht en welzijn van de hond centraal
De 1 op 1 opleiding tot hondengedragsdeskundige van het HWIB Keurmerk is een praktijkgerichte opleiding, waarbij het welzijn van de hond centraal staat. Met name in het begin van de opleiding behandelen we ook zeker de nodige theorie, maar wij zijn ervan overtuigd dat je het beste honden en hun problemen (en die van hun baasjes!) leert begrijpen door met echte (probleem-)honden aan de slag te gaan. Daarom wordt de opleiding al snel voor een groot deel praktisch, zodat je zelf kunt ervaren wat wel en niet werkt voor jou en voor specifieke probleemhonden.
Wij geloven daarbij dat het helpen van honden en hun baasjes begint met het welzijn van de hond. Tijdens de opleiding leer je dan ook met name hoe je de achterliggende oorzaken van probleemgedrag kunt achterhalen en herkennen, en hoe deze als gedragsdeskundige samen met hond en baasje weg kunt nemen. Een hond die bijvoorbeeld blaft als hij alleen thuis is kun je met een ‘quick fix’ vaak wel afleren om te blaffen, maar daarmee neem je de verlatingsangst die ten grondslag ligt aan dit gedrag niet weg. Doe je dit wel, dan krijg je niet alleen blije buren, maar ook een gelukkige hond. En daar gaat het om.
Maak kennis onze ervaren docent: Gerda Stoffers
Onze opleiding wordt verzorgd door één van de beste en meest ervaren hondengedragsdeskundigen van Nederland: Gerda Stoffers. Gerda werkt al meer dan 25 jaar professioneel met honden en heeft ruim 30 diploma’s en certificaten op haar naam. Naast veel kennis over honden weet Gerda als geen ander hoe ze hondengedrag inzichtelijk kan maken en hoe ze haar enthousiasme voor het vak kan overbrengen. Wat ons betreft kan je voor dit vak geen betere docent hebben dan Gerda!
Mijn ervaring en diploma’s als hondengedragdeskundige
Omdat ik de problemen van mijn eigen hond wilde oplossen, ben ik lang geleden begonnen met een opleiding bij de LOI. Ik hoopte op deze manier meer van honden te begrijpen. Na de LOI cursus ben ik opleidingen gaan volgen in Lelystad, de toenmalige Martin Gaus academie. Daar heb ik verschillende opleidingen en cursussen gevolgd. Maar dit was niet genoeg, ik wilde meer.
In mijn vrije tijd volgde ik verschillende webinars, cursussen, lezingen en ben ik
stage gaan lopen op de hondenschool waar ik trainde met mijn pup. Ook keek ik heel
vaak naar filmpjes over honden en gedrag, en ik raakte zo geïnspireerd dat ik uiteindelijk
mijn vaste baan in de zorg heb opgegeven en verder ben gegaan in de honden. Ik zocht
naar meer uitdaging en ben meer en meer gaan leren over honden en wilde me
verdiepen in hondengedrag en volgde nog meer opleidingen.
Zo heb ik ook de opleiding gedaan voor professionele honden uitlaatservice en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen.
Naast de uitlaatservice wilde ik als extra, hondenbaasjes helpen die problemen
ervaarden met hun hond. Mijn diploma voor kynologisch instructeur kwam daarbij goed
van pas. Op deze manier deed ik ervaring op en ben ik uiteindelijk de opleiding gaan
doen voor hondengedragsdeskundige bij Eddy eelsing en zijn HWIB Keurmerk. Na het behalen van mijn
diploma ben ik verder gaan leren.
IACP en internationale ervaring
Inmiddels ben ik ook graduated dog trainer bij de Amerikaanse hondengedragsdeskundige victoria stilwell. Ook sta ik ingeschreven bij het IACP: International Association Canine Professionals. Dit is een van de toonaangevende beroepsverenigingen voor hondentrainers, en gedragsdeskundigen over de hele wereld.
Het doel van onze opleiding
Het doel van de opleiding hondengedragsdeskundige is dat de cursist, nadat hij of zij de opleiding
met goed gevolg heeft afgerond, zich daadwerkelijk een
hondengedragsdeskundige mag noemen. Als hondengedragsdeskundige moet hij of zij zelf goed in staat zijn om:
- Probleemgedrag van honden te herkennen, te analyseren en te vertalen naar de klant
- Verschillende oorzaken van gedragsproblemen bij de hond vast te kunnen
stellen - De diverse leerprincipes te kunnen toepassen om gedragsproblemen van honden die mensen ervaren op te lossen als deskundige
- Als deskundige een programma samen te kunnen stellen met als doel het betreffende gedragsprobleem te kunnen verhelpen
- De eigenaar van een hond met probleemgedrag goed uit te kunnen leggen
wat de oorzaak is en wat er gedaan moet worden om het gedrag van de hond te verbeteren - Als deskundige te communiceren met de eigenaar van de hond en te kunnen vertellen welke tools hij toe moet passen m.b.t. het probleemgedrag van de hond
- Goed te kunnen vertalen naar de eigenaar van de hond welk gedrag hij zelf moet veranderen om het probleemgedrag van de hond op te lossen
- Eerlijk te kunnen communiceren met de eigenaar van de hond en hierin realistische en haalbare doelen te kunnen stellen
- De theorie om te zetten in de praktijk
- Duidelijk de hond te kunnen gebruiken als spiegel voor de eigenaar van de hond
- Niet alleen het aanpakken van de symptomen, maar ook de oorzaak van het probleemgedrag aan te pakken
- Niet alleen resultaat op korte termijn te kunnen realiseren, maar ook voor lange termijn
- De hondeneigenaar te leren hoe hij terugval van het probleemgedrag kan voorkomen of verhelpen
- De hondeneigenaar zo goed mogelijk te helpen
- Om maatwerk te leveren naar de eigenaar van de hond
- Te begrijpen welke energieniveaus er zijn bij de hond en hoe hier mee om te gaan
- Duidelijk de taal en signalen te begrijpen van de hond
- Duidelijk te vertalen welke behoeftes de hond heeft en hoe de hondeneigenaar hier mee om moet gaan
En zo leer je nog veel meer in onze opleiding hondengedragsdeskundige.
Opleiding hondengedragsdeskundige
Zoals je misschien gelezen hebt geven wij geen standaard opleiding tot hondengedragsdeskundige. Juist omdat we 1 op 1 werken, praktijkgericht werken is onze opleiding en leerproces een stuk intensiever. Behalve dat je bij ons theorie als praktijk krijgt krijg je ook huiswerk mee. Dus behalve bij ons op locatie zal je ook thuis aan de slag zijn met onze opleiding. De opdrachten zullen verschillen van het uitschrijven van verschillende leerprincipes tot het herkennen van lichaamstaal en verschillende stress/kalmeringssignalen bij de hond. Ook gaan we kijken naar het verschil tussen een blije hond en een opgewonden hond. Hier zit immers verschil in en dit goed kunnen herkennen zorgt ervoor dat je weet hoe je hier naar kunt handelen om hondeneigenaar als de hond weer goed op weg te kunnen helpen.
Wat kost de opleiding?
De investering voor de 1 op 1 opleiding tot hondengedragsdeskundige bedraagt 4250,- euro inclusief 21% btw. Het is mogelijk om dit bedrag in termijnen te betalen.
Aanmelden voor de opleiding of meer weten?
Meer weten? Of heb je interesse in onze privé opleiding tot hondengedragsdeskundige? Bekijk hieronder alle veel gestelde vragen en antwoorden of neem vrijblijvend contact op. Wij geven met plezier antwoord op al jouw vragen en kunnen je alles vertellen over de opleiding en of het worden van hondengedragstherapeut iets is wat bij jou past.
Veelgestelde vragen over de opleiding tot hondengedragsdeskundige
Wat is een hondengedragsdeskundige precies?
Onze opleiding leidt je op tot hondengedragsdeskundige, ook wel bekend als kynologisch gedragsdeskundige en hondengedragstherapeut. Als hondengedragsdeskundige help je honden en hun baasjes met uiteenlopende serieuze gedragsproblemen, van uitvallen naar andere honden tot blaffen tot niet goed alleen kunnen zijn. Hierbij staat niet alleen de hond centraal, maar ook het baasje en in het bijzonder de interactie tussen hond en mens. Je biedt hulp in de vorm van een traject, waarbij eerst het probleem goed in kaart wordt gebracht. Vervolgens werk je samen met de hond en het baasje stapsgewijs toe naar een oplossing.
Waar vinden de lessen plaats?
De lessen vinden plaats op onze locatie in Beilen, in de provincie Drenthe. Naast een lesruimte voor het theoretische gedeelte is hier ook een mooie afgesloten buitenruimte aanwezig, waar we zonder gestoord te worden aan de slag kunnen gaan met honden. De locatie is goed bereikbaar met de auto en beschikt ook over eigen parkeervoorzieningen.
Hoe lang duurt jullie opleiding hondengedragstherapie?
De opleiding tot hondengedragsdeskundige duurt in totaal ongeveer 7 tot 12 maanden.
Wanneer worden de lessen gegeven?
De lessen van de 1 op 1 opleiding vinden plaats in overleg met Gerda.
Moet ik ook examen doen?
Zeker! Om je opleiding met goed gevolg af te leggen en je diploma te halen, dien je per module een examen af te leggen. Dit examen bestaat naast een theoretisch gedeelte uit een praktijkgedeelte. Daarnaast dien je een eindopdracht af te ronden.
Is er veel huiswerk?
Dat valt reuze mee, maar tussen de lessen door moet je wel thuis aan de slag gaan met werkopdrachten en een beetje theorie. Op die manier kom je goed voorbereid op alle lessen.
Kan ik veel verdienen als hondengedragsdeskundige?
Werk je straks als zelfstandig hondengedragsdeskundige? Dan zijn uurtarieven van E 50 tot wel 100 per uur heel normaal. Met enkele uren werk per week kun dus al goed rondkomen. We kunnen je eventueel helpen met een website of online zichtbaarheid.
Heb ik veel voorkennis nodig om te beginnen?
Enige basiskennis over honden is natuurlijk een pré, maar in principe kan iedereen bij ons de opleiding volgen. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om met onze opleiding van start te kunnen gaan.