Rashonden

Als hondengedragsdeskundige heb ik met veel soorten honden ervaring. Hieronder een overzicht van een aantal rashonden en hun eigenschappen.

De Boxer

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

De boxer is een hond die energiek, speels, onstuimig en erg trouw is. De honden worden tussen de 9 en 11 jaar oud. Het gewicht van de boxer varieert tussen de 25 en de 35 kg.
Boxers zijn honden die geschikt zijn als verdedigingshond en als gezelschapshond. De honden zijn goed voor kinderen en kunnen ook goed met andere honden overweg.
Een boxer is een hond die veel beweging nodig heeft. Lange wandelingen en mee aan de fiets is zeker aan te raden.

Karakter:
De honden zijn over het algemeen erg trouw en onstuimig. Het is dan ook belangrijk dat deze honden hun energie goed kwijt kunnen.
De boxer is over het algemeen lief voor kinderen en sociaal naar andere honden.

Gebruik/functie/verleden

Boxers zijn honden die geschikt zijn als verdedigingshond en als gezelschapshond.
De boxer is van oorsprong een Duits ras en werd in het verleden ingezet tegen stieren en beren. Tevens werd de boxer ook gebruikt voor de jacht.
Later heeft de boxer een andere functie gekregen en is gebruikt als politiehond in Duitsland. Nu is hij gevormd naar een gezellige, blije en vrolijke huishond.

Fysieke en mentale uitdaging:

De boxer is een energieke hond. Wanneer je houdt van lange wandelingen en lange stukken fietsen, dan is de boxer iets voor jou.
Bij deze sportieve hond hoort dan ook een sportieve baas die graag bezig is. De boxer heeft namelijk net als elke hond behoefte aan een taak.
Of dit nu mee rennen aan de fiets is, stukje zwemmen of het apporteren van de bal:
De Boxer doet het graag voor je.

Uiterlijke verzorging
Boxers hebben weinig uiterlijke verzorging nodig. Zo nu en dan eens een kam erdoor is prima.

Erfelijke afwijkingen:

De boxer is helaas een ras met veel erfelijke aandoeningen. Aandoeningen met name van de rug (degeneratieve myelopathie en spondylose) en heupen (heupdysplasie) komen steeds meer voor.
Ook hartaandoeningen (cardiomyopathie, aortastenose) komen regelmatig voor en zijn vaak slecht tot niet te behandelen.
Door deze afwijkingen heeft de boxer vaak moeite met inspanning, daarbij speelt zijn korte snuit ook niet in zijn voordeel en speelt het risico op brachycefaal obstructief syndroom.
De erfelijke aandoeningen kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen. De boxer wordt dan in de meeste gevallen ook niet ouder dan 10 jaar.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:
Boxers zijn energiek, weten goed wat ze willen en kunnen, in sommige gevallen, koppig zijn.
Wanneer boxers niet goed hun energie kwijt kunnen en/of niet genoeg duidelijkheid krijgen, kan probleemgedrag ontstaan.
Vooral overdreven waaks zijn, opspringen tegen visite, trekken aan de lijn tijdens de wandeling of zelfs uitvallen naar mensen of andere honden, zijn veel voorkomende gedragsproblemen bij de boxer.
De boxer heeft dan ook iemand nodig die consequent is en de hond kan geven wat hij nodig heeft. Streng zijn werkt alleen averechts bij boxers.
Als hondengedragsdeskundige heb ik dan ook meerdere malen met verschillende boxers mogen werken.

De Bordeaux Dog

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

De bordeauxdog is een hond die stabiel, loyaal en over het algemeen rustig is.
Bordeauxdogs worden gemiddeld rond de 5 tot 8 jaar oud en het gewicht varieert van rond de 40 kg bij teven en de reuen kunnen over de 60 kg wegen.
Het ras is van nature een sociale hond en kan goed overweg met kinderen en andere honden.
Bordeauxdogs zijn leuke huishonden, maar ze hebben wel een baasje nodig met natuurlijk overwicht. Ook hebben ze een consequente aanpak nodig.
Streng zijn heeft geen nut bij bordeaux dogs.
Bij voorkeur zijn bordeauxdogs gebaad bij een huis met een grote tuin. Betreft de uiterlijke verzorging: af en toe een kam erdoor halen is meer dan voldoende.

Karakter:
Het karakter van de bordeauxdog is zoals een gezelschapshond moet zijn: lief, loyaal, zachtmoedig en stabiel.

Gebruik/functies/verleden:

De bordeauxdog wordt gebruikt als waakhond.
De bordeauxdog stamt af van de Mastiff-achtige honden, die in het verre verleden in Bretagne werd gebruikt als legerhond.
Zijn functie was het neerhalen van tegenstanders te paard.

Fysieke en mentale uitdaging:

De bordeauxdog heeft in het algemeen veel uitdaging nodig. Afhankelijk van het energieniveau van de hond is een goede combinatie van lichamelijke en psychologische uitdaging een must om de hond stabiel te houden.
De bordeauxdog is dan ook geen hond waarbij 10 minuten per wandeling voldoende is.
Het is dan ook geen aanrader om de bordeauxdog op te laten groeien in een klein flatje. Dit omdat deze grote hond behoefte heeft aan ruimte.

Uiterlijke verzorging
Bordeauxdogs hebben weinig uiterlijke verzorging nodig, zo nu en dan eens een kam erdoor is prima.

Erfelijke afwijkingen:

De bordeauxdog is qua uiterlijk een zeer stoere hond, maar door zijn soms te zware bouw en onzorgvuldig fokken in het verleden, wordt hij gemiddeld niet ouder dan 6 jaar.
In zijn relatief korte leven heeft de bordeauxdog bovendien een extreem grote kans op een flink aantal erfelijke aandoeningen, die voornamelijk hun oorzaak vinden in de bouw.

Door zijn soms te grote bouw en brede borstkas komt maag-dilatatie-volvulus vaak voor, een levensbedreigende en helaas vaak fatale aandoening. Door de soms te brede kop en borstkas kunnen pups vaak helaas niet op een normale natuurlijke manier geboren worden.
Ook kampt de bordeauxdog met verschillende aandoeningen van de gewrichten: heupdysplasie, elleboogdysplasie, spondylose en voorste kruisbandlaesies. Deze pijnlijke aandoeningen uiten zich soms al op zeer jonge leeftijd bij de hond. De mogelijkheid is dat de hond hier de rest van zijn leven last van blijft houden.
Kijk dus ook goed rond bij diverse fokkers voor je overgaat tot aankoop van een bordeauxdog.
Vraag desnoods naar bloedlijnen en achtergrond van de bloedlijn waar ze mee fokken. En of er diverse aandoeningen voorkomen en welke dit zijn.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Bordeauxdogs zijn hele trouwe, lieve en gevoelige honden.
Dit is dan ook een ras dat niet graag het voortouw neemt. Maar wanneer de hond geen andere keus heeft, dit met volle overtuiging doet. Bordeauxdogs kunnen dit ook snel weer los laten wanneer de hondeneigenaar de touwtjes weer in handen neemt.
Wanneer de bordeauxdog niet goed wordt opgevoed zal hij probleemgedrag laten zien. Met name het beschermen van het huis/de hondeneigenaar en uitvallen aan de lijn, zijn veel voorkomende problemen.
Een harde hand zal de bordeauxdog dan ook geen eer aan doen. Laat ze zien op een positieve manier wat je van ze verwacht en ze zullen graag volgen.

De Benner Sennen hond

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

De Berner sennenhond is een hond die bij de dogachtigen hoort. De hond is erg aanhankelijk en trouw, hij is erg lief voor kinderen. Wanneer deze goed opgevoed is kan hij goed samen met andere honden.
De Berner sennen zijn honden die graag een belangrijke functie hebben in het gezin. Betreft de uiterlijke verzorging is regelmatig borstelen belangrijk.

Karakter:
De Berner sennenhond heeft een lief karakter, maar kan ook dominant zijn. Het dominante karakter kan naar voren komen als er andere honden in de buurt zijn.
Maar mits goed opgevoed zal dit gedrag niet snel naar boven komen. Ze hebben dan ook behoefte aan een consequente aanpak.
Bij kinderen zijn ze juist erg trouw en aanhankelijk, dit geldt ook voor de andere gezinsleden waar ze graag bij zijn.

Gebruik/functies/verleden:

De Berner sennenhond werd vroeger gebruikt om de kudde bij elkaar te drijven en te beschermen. Ook konden ze goed mee helpen op de boerderij door het trekken van karren.
Ook vergezelde Berner sennen het vee wanneer dit naar diverse markten werd gebracht en bewaakten ze de volle portemonnee op de terugweg.
Nu is het een echte gezelschapshond en soms wordt hij ingezet als waakhond.

Fysieke en mentale uitdaging:
Door zijn belangrijke taken in het verleden is het belangrijk dat de Berner sennenhond voldoening krijgt in zijn behoeftes, ook om verveling te voorkomen.
Een blokje om is dan ook niet genoeg. Wanneer je in de ochtend ongeveer 60 minuten pakt voor een wandeling, dan ben je zeker op de juiste weg.

Uiterlijke verzorging:
De Berner sennen heeft niet veel verzorging nodig. Wel is het belangrijk regelmatig een kam door het vacht van de hond te halen om klitten in de vacht te voorkomen.

Erfelijke afwijkingen:

Hoewel de Benner sennenhond vaak gezond oogt kan dit soms misleidend zijn. Bij dit ras komen steeds vaker verschillende tumoren voor, wat al kan beginnen op jonge leeftijd.
Helaas is net als de bordeauxdog ook de Benner sennen lichamelijk geen sterk ras. Verschillende gewrichtsaandoeningen zoals elleboogdysplasie en aandoeningen in het zenuwstelsel zoals epilepsie komen dan ook steeds meer voor.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Berner sennenhonden kunnen net als de boxer van nature heel speelse honden zijn.
Ook is het Berner sennenras over het algemeen heel gevoelig.
Wanneer er niet voldoende aandacht is voor de behoeftes van de Berner sennen, zal probleemgedrag snel ontstaan.
In de meeste gevallen begint dit probleemgedrag op een wat spelende manier.
Denk hierbij aan opspringen tegen de hondeneigenaar of trekken aan de lijn. Maar ook opeens heel waaks worden, is iets wat een Berner sennen zeker kan gaan doen.
Voldoende aandacht geven en daarbij een consequente opvoeding met structuur, daar maak je deze honden heel blij mee.

De Labrador

Rasgroep 8: retriever en waterhonden

De labrador retriever is gefokt als jachthond. De labrador werd dan ook veel ingezet met de jacht. Zijn taak was om het geschoten wild op te zoeken en terug te brengen naar de jager.
Ze zijn van nature intelligent, hebben graag een taak en erg vriendelijk voor mens en dier.
Dit maakt dat de labrador, wanneer goed opgevoed, een heel leuke gezinshond kan zijn.
Daarbij zijn labradors over het algemeen gek op water, wat ook erg leuk kan zijn.

Karakter:

Het karakter van de labrador is sociaal en soms wat druk. De honden houden van spelen en dit laten ze ook zien. Labradors worden vaak gezien als onstuimige honden, maar kunnen met de juiste opvoeding, ook kalm en stabiel zijn.

Gebruik/functies/verleden:

Vroeger werd de labrador alleen gefokt en ingezet voor de jacht.
Tegenwoordig worden de honden niet alleen maar ingezet als jachthond.
De labrador is ook geschikt als gezelschapshond, als blindengeleidehond en als hulphond voor gehandicapten.

Fysieke en mentale uitdaging:

Om ervoor te zorgen dat het enthousiasme van de labrador niet uit de hand loopt, is het belangrijk te voldoen aan de behoeftes van de hond.
Over het algemeen zijn het honden met een gemiddeld tot hoog energieniveau, die graag bezig zijn. Belangrijk is dus om niet alleen fysiek, maar ook mentaal bezig te zijn met de hond.

Uiterlijke verzorging:

De hond heeft niet veel verzorging nodig. Af en toe een kam door de vacht is meer dan voldoende.

Erfelijke afwijkingen:

Bij de labrador retriever zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie veel voorkomende problemen, waar de nieuwe eigenaar al vroeg mee te maken kan krijgen.
Het is raadzaam voordat je een labrador retriever in huis neemt, eerst na te vragen bij de fokker of bovenstaande problemen eerder zijn voorgekomen.
Daarnaast kunnen atopie en oorontstekingen ook veel voorkomende problemen zijn bij de labrador, waarmee je rekening moet houden.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Vaak worden deze honden gemarkeerd als heel speels. Alleen wanneer het spelen niet goed begeleid wordt kan de labrador de zelfcontrole verliezen.
Spelen gaat over in opwinding en het onstuimige gedrag ontstaat.
Te weinig duidelijkheid en beweging zijn vaak de oorzaak van dit probleemgedrag.
Niet consequent opvoeden kan ervoor zorgen dat de Labrador instabiel wordt.
Wat mensen soms niet weten, is dat de labrador juist heel stabiel kan zijn en daardoor de ideale gezinshond kan zijn.

De Jack Russel Terriër

Rasgroep 3: terriërs

Een Jack Russell terriër is een leuke, sportieve en energieke hond die met een rustige, maar consequente opvoeding het goed kan doen als huishond.
Ook zijn Jack Russell terriërs gek op rennen, behendigheidstrainingen en jagen.
Het zijn kleine honden met een groot karakter.

Karakter:

De Jack Russel terriër is over het algemeen een stoere, onbevreesde, vriendelijke, en een enorme zelfverzekerde hond.
Zijn energieke houding en drive om lekker bezig te zijn zal je dan ook niet snel ontgaan.
Jack Russel terriërs kunnen pittige honden zijn en niet voor iedereen geschikt. De opvoeding van de Jack Russel terriër is niet altijd even makkelijk.
Dit is ook één van de redenen waarom de Jack Russel terriër vaak terug te vinden is in het dierenasiel.

Gebruik/functies/verleden:

De Jack Russell is een Engelse terriër die bekend staat als een jachthond.
Hij was een zeer gedreven jager op vossen en otters. De Jack Russel kon goed boven als ondergronds werken.
Tegenwoordig wordt in Engeland de Jack Russel terriër nog steeds gebruikt als jachthond op vossen.

Fysieke en mentale uitdaging:

De Jack Russel terriër is dus zeker niet geschikt voor iedereen. Een klein rondje wandelen van ongeveer 10 minuten is te kort voor deze hond.
Wanneer je zelf een actieve levensstijl hebt en daarbij een partner zoekt, dan is de Jack Russel terriër geschikt voor jou!

Uiterlijke verzorging:

Betreft de uiterlijke verzorging heb je aan de Jack Russel niet veel werk. Af en toe een even kammen is voldoende.

Erfelijke afwijkingen:

Betreft de erfelijke afwijkingen komen staar en lensluxatie bij dit ras steeds vaker voor. Ook epilepsie komt steeds meer voor bij deze honden.
De aandoeningen laten zich soms al op jonge leeftijd zien.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

De Jack Russel wordt over het algemeen gezien als de ideale hond voor wat oudere mensen.
Helaas laat de praktijk zien dat dit niet altijd opgaat. Dit omdat in het algemeen de Jack Russel een hoog energieniveau heeft.
Ook m.b.t de opvoeding is het niet altijd het meest makkelijke ras om op te voeden.
Het zijn honden in een klein lichaam, maar met een groot karakter.
Vergeet niet dat de Jack Russel een prima jachthond kan zijn en beschikt over een groot doorzettingsvermogen.
Uitvallen aan de lijn en het beschermen of claimen van de hondeneigenaar komt dan ook regelmatig voor.
Wanneer goed opgevoed en het geven van de juiste uitdaging kun je zeker een leuke huishond hebben aan de Jack Russel.

De Alaska Malamute

Rasgroep 5: keeshonden en oertypen.

De malamute is alleen een hond voor jou als jezelf dan ook veel van veel bewegen houdt. Je kunt samen gaan hardlopen, steppen of je hond mee laten rennen aan de fiets.
De malamute kan in een gezin met kinderen passen, mits hij goed wordt opgevoed.

Karakter:

Het karakter van de Alaska malamute is lief, aanhankelijk, maar ook eigenzinnig.
Verder is deze hond gehoorzaam en zeer intelligent. Het zijn sterke sledehonden, lief voor kinderen en honden, mits ze goed zijn opgevoed.

Gebruik/functies/ verleden
De Alaska malamute werd in het verleden in Alaska gebruikt om de slee te trekken.
Op dit moment mogen de honden dit nog doen in een aantal landen, maar in Nederland wordt de hond het meest gehouden als gezinshond. Alleen met een speciale ontheffing is het toegestaan de hond een slede te laten trekken.
De malamute is van oorsprong een Amerikaanse hond. De hond is misschien heel mooi om te zien, maar ze zijn niet gefokt voor de schoonheid. Wel zijn ze gefokt om te werken en daardoor erg geschikt voor de zware sleden die deze honden kunnen trekken.

Lichaamsbeweging/mentale uitdaging:

Deze honden zijn alleen geschikt als hond wanneer je het leuk vind om lange wandelingen en fietstochten te maken.
Hierin kunnen deze honden hun energie goed kwijt. Met kleine wandelingen maak je de Alaska malamute niet blij. Korte wandelingen zorgen ervoor dat de Alaska malamute zijn energie niet kwijt kan waardoor probleemgedrag kan ontstaan.

Uiterlijke verzorging:

Als het gaat om verzorging ben je met een paar keer een borstel door de vacht halen niet klaar.
Goede kambeurten zijn zeer zeker aan te raden. Een trimsalon zou hierbij een goede optie kunnen zijn om Hotspots bij je hond te voorkomen.

Erfelijke afwijkingen:

Staar (cataract) en heupdysplasie komen bij de Alaska malamute steeds vaker voor, met name op oudere leeftijd.

Ook is de Alaska malamute net als meerdere grote rassen gevoelig voor maagtorsie.
Bij een maagtorsie ook wel maagkering genoemd, draait de maag om en wordt de in- en uitgang van de maag afgeknepen, waardoor de gassen de maag niet uit kunnen.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Deze oertype honden zijn prachtig om te zien, maar zeker niet geschikt voor iedereen.
Alleen wanneer je bereid bent om je levensstijl echt aan te passen, is deze hond wat voor jou.
De Alaska malamute kan erg koppig zijn, maar ze hebben ook het vermogen om snel te leren.
Betreft het jachtinstinct verschilt dit per hond. Dit jachtinstinct kan er dan ook voor zorgen dat je de Alaska malamute niet altijd los van de lijn kunt hebben.
De Alaska malamute staat dan ook bekend om zijn hoge energieniveau. Hier zal dan ook zeker rekening mee gehouden moeten worden. Gebeurt dit niet, dan kan het slopen van spullen in huis, verlatingsangst en extreem trekken aan de lijn, een gevolg zijn.De Maltezer rasgroep 9: gezelschapshonden.

De maltezer komt oorspronkelijk uit Malta.
Het zijn, wanneer goed opgevoed, leuke, lieve, levendige en aanhankelijke hondjes. Daarnaast zijn maltezers over het algemeen ook zeer volgzaam, leergierig en intelligent.
De maltezer wordt gemiddeld rond de 25 cm groot. De teefjes zijn wat kleiner, gemiddeld 20 tot 23 cm. Ze wegen ongeveer 3 tot 5 kg. Ook zijn het redelijk snelle honden en houden ze van actief bezig zijn.

Karakter:

Het karakter van maltezer honden is over het algemeen goed. Van nature zijn ze volgzaam, intelligent, aanhankelijk en erg lief voor kinderen en andere honden.
De levendigheid van de honden is direct te merken, ze zitten niet graag stil en hebben graag iets te doen.
Als zij hun energie goed kwijt kunnen, dan komen ze daarna lekker bij je op schoot liggen.

Gebruik/functies/verleden:
De maltezer komt van oorsprong uit Malta en zijn vanuit het verleden gefokt als gezelschapshond.
Omdat maltezers al eeuwenlang gefokt worden als gezelschapshond, zijn ze het gelukkigst als ze dicht bij hun eigenaar kunnen zijn.
Daarom is het ook belangrijk om ze van jongs af aan te leren dat het oké is om soms even alleen te zijn.
Zo zorg je ervoor dat de kans klein wordt dat de honden verlatingsangst ontwikkelen.

Fysieke en mentale uitdaging:

Hoewel het kleine hondjes zijn betekent het niet dat de honden geen beweging nodig hebben.
Van nature zijn maltezers heel levendig en graag bezig. Met een paar leuke wandelingen per dag maak je ze dan ook heel blij mee!

Uiterlijke verzorging:

De verzorging van de vacht is enorm belangrijk bij deze rashonden. Denk hierbij aan borstelen en kammen. Een of twee keer per jaar naar de trimsalon is zeker een must.

Erfelijke afwijkingen:

Bij de maltezer komt helaas vaak oorontsteking (otitis externa) voor.
Dit komt omdat de bek van dit ras soms te klein is, hierdoor kan het voorkomen dat niet alle tanden en kiezen zich op een normale manier ontwikkelen. Gebitsafwijkingen en tandvleesontstekingen kunnen hiervan een gevolg zijn.
Zoals met veel kleinere hondenrassen kampt ook de maltezer wel eens met patella luxatie. Deze aandoening komt vaak al voor op jonge leeftijd..

Ervaring uit de praktijk:

Wanneer maltezers goed opgevoed zijn, kunnen het slimme, leuke en lieve hondjes zijn.
Over het algemeen zijn het dan ook makkelijke hondjes, die graag bij jou in de buurt zijn. Maar ook zichzelf prima kunnen vermaken.
Alleen vergeten mensen soms dat het ook energieke hondjes zijn! Ze spelen graag met soortgenoten en houden ook wel van een lange wandeling.
Dit is ook nodig om probleemgedrag zoals opspringen tegen viste of uitvallen aan de lijn naar andere honden tegen te gaan.
Maar voldoe je aan de behoeftes van deze kleine honden, dan kan je er enorm veel plezier aan ze beleven.

De Engelse Bulldog

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

De Engelse Bulldog komt zoals de naam al zegt van oorsprong uit Engeland. Het is een hond met een korte, gladharige vacht. De Engelse Bulldog heeft vaak een stevige lichaamsbouw.
De Engelse Bulldog heeft veel spieren waardoor hij ook erg sterk kan zijn.
Ook zijn het heel moedige honden, maar wanneer ze goed opgevoed zijn, kunnen ze ook heel zacht en goedaardig zijn van aard.
Wanneer je de Engelse Bulldog goed opvoedt is deze hond lief voor kinderen en kunnen ze ook sociaal zijn naar andere honden.

Karakter:

Het karakter van de Bulldog is over het algemeen nieuwsgierig, koppig en moedig.
De Bulldog heeft over het algemeen veel kracht en dat stralen ze ook uit. Om de Buldog in balans te krijgen en te houden, hebben ze geen strenge, maar wel een consequente baas nodig.
Tevens zijn het honden die graag een taak hebben, waarin ze hun energie kwijt kunnen. Wanneer ze zich vervelen kan dit gaan leiden tot probleemgedrag.

Gebruik/functies/verleden:

In het verleden werd de Engelse Bulldog gebruikt voor stierengevechten. In eerste instantie om vechtende stieren uit elkaar te halen.
Daarna gebruikte de mens de Engelse Bulldog als vermaak bij stierengevechten. Gelukkig werd hier een eind aan gemaakt. Vervolgens werden ze gefokt als huishond die lief, sociaal en trouw kan zijn naar mens en dier.

Fysieke en mentale uitdaging:
Door zijn functie in het verleden is het belangrijk dat de hond voldoening krijgt in zijn behoeftes. Dit om verveling en probleemgedrag te voorkomen.
Een blokje om is dan ook zeker niet genoeg. Wanneer je in de ochtend al begint met 60 minuten voor een wandeling, dan ben je zeker op de juiste weg.

Uiterlijke verzorging:
De Engelse Bulldog is kort en gladharig. Af en toe een keer kammen is genoeg.

Erfelijke afwijkingen:

De Engelse Bulldog heeft het niet makkelijk door zijn onnatuurlijke raskenmerken. In de natuur, zonder inbreng van de mens, zouden deze honden niet overleven.
De Engelse Bulldog is zeer snel en vaak kortademig en kunnen zich moeilijk bewegen. Mede daarom zijn ze niet in staat om zich op een natuurlijke manier voort te planten.
Van alle rassen staan zij het meest bekend om het brachycefaal obstructief syndroom, wat tot ernstige benauwdheid en verstikkingsdood kan leiden.
Ook gaan zij vaak gebukt onder verschillende kwalen, zoals diverse oogaandoeningen, allergieën en oorontstekingen.
Deze aandoeningen kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen. De Engelse Bulldog kan er soms zijn hele leven lang last van houden.
Het is dan ook triest dat de meeste aandoeningen regelrecht voortvloeien uit de rasstandaard. De Engelse Bulldog wordt gemiddeld maar 8 jaar oud.
Let ook goed op met deze honden en warm weer! Ze hebben het al snel benauwd en kunnen de warmte door hun lichaamsbouw moeilijk kwijtraken.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Wanneer je valt over het uiterlijk van deze hond, dan kun je van een koude kermis thuis komen.
Hoewel het van nature hele lieve honden zijn, vergeten mensen wel eens dat deze hond ook enorm koppig kan zijn.
Een consequente opvoeding met een lange adem is soms nodig om een gebalanceerde hond te krijgen en te houden.
Daarbij is het belangrijk dat deze honden op een gezonde manier hun energie kwijt kunnen en genoeg uitdaging krijgen.
Gebeurt dit niet, dan kan claimen van objecten, opspringen tegen visite en uitvallen naar andere honden aan de lijn tijdens een wandeling, naar boven komen.
Bovenstaande probleemgedragingen zijn niet de enige problemen, maar wel de meest voorkomende problemen bij dit ras.
Wanneer de hond goed opgevoed is kan je er een hele trouwe, lieve en en sociale hond krijgen.

De Cane Corso

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

De cane corso kan waaks zijn, stabiel, kalm en van nature evenwichtig.
De reu kan rond de 68 cm groot worden en een gemiddeld teefje rond de 64 cm.
De cane corso kan prima geschikt zijn als huishond. Mits dit ras goed wordt opgevoed.

Karakter:

De cane corso is evenwichtig en rustig. Het zijn van nature dan ook sociale honden. Ze zijn goed met mens en dier.
Daarbij zijn ze ook trouw aan het gezin of de baas.
Tevens zijn het honden die structuur en duidelijkheid nodig hebben om stabiel te worden en te blijven.

Gebruikt/functies/verleden.

Sinds de val van het Romeinse Rijk in het verleden is de cane corso voor diverse functies gebruikt in Zuid-Italië.
De oorspronkelijke taak was het bewaken van landgoed en bescherming van vee tegen wolven of mensen die het vee wilden stelen.
Wanneer de honden het vee moesten beschermen, droeg de hond een ijzeren halsband die hen beschermde tegen aanvallen van andere honden of wolven.
Ook werd de cane corso wel eens ingezet als oorlogshond. Naarmate de tijd vorderde is de cane corso gevormd tot de stabiele hond die hij nu kan zijn.

Fysieke en mentale uitdaging:

Afhankelijk van het energieniveau van de hond heeft de cane corso in het algemeen veel beweging nodig.
Ook mentale uitdaging is voor de cane corso een must om lekker bezig te zijn en stabiel te houden.
De cane corso is niet geschikt voor iedereen.

Uiterlijke verzorging:

De cane corso heeft niet veel verzorging nodig. De honden hebben namelijk een zeer dichte en korte vacht en meer dan af en toe een kam erdoor is dan ook niet nodig.

Erfelijke afwijkingen:

De cane corso kan door zijn massieve bouw soms belast zijn met de pijnlijke gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie.
Ook komen de voorste kruisbandlaesies (het afscheuren van de voorste kruisbanden) soms voor bij dit ras. Deze aandoeningen kunnen zich al voordoen op jonge leeftijd.
Een cane corso wordt gemiddeld slechts 11 jaar.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Er zijn verschillende type cane corso honden op de wereld, met daarbij allemaal hun eigen capaciteiten.Het is goed om te weten daar goed op te letten voordat je een cane corso aanschaft.
Maar over het algemeen zijn het enorme lieve en trouwe honden. Betreft energie zitten deze honden gemiddeld tussen gemiddeld en hoog in.
Ook is de cane corso graag aan het werk en komen ze graag in beweging.
Uitvallen aan de lijn naar andere mensen en honden en overdreven waaks zijn, zijn veel voorkomende gedragsproblemen bij de cane corso.
Wanneer deze honden goed opgevoed zijn, kunnen het hele leuke huishonden zijn, die ook sociaal naar andere mensen en dieren zijn.

De Chihuahua

Rasgroep (9): gezelschapshonden.

De chihuahua is tot zover bekend het kleinste ras op aarde.
Je kunt dit ras verdelen in twee groepen. Je hebt namelijk dit ras met kort haar en met lang haar. Beide variaties kunnen van diverse lengte zijn en zowel met als zonder ondervacht (dubbele of een enkele vacht)

Karakter:
De chihuahua is over het algemeen trouw en kan onstuimig zijn. Het is dan ook belangrijk dat dit ras zijn energie goed kwijt kan. De honden zijn over het algemeen lief voor kinderen en kunnen normaal gesproken ook goed met andere honden overweg.
Ook kunnen ze erg pittig zijn wanneer ze niet genoeg uitdaging en duidelijkheid krijgen.
Daarbij is de chihuahua van nature waaks en vinden het geen probleem om zichzelf te laten horen.

Gebruik/functie/verleden:

De chihuahua is zeer geschikt als huishondje en wordt vaak gebruikt om bij oudere mensen de eenzaamheid tegen te gaan.
Ook in het verleden zijn ze hier voor gefokt.
Wat veel mensen niet weten is dat de chihuahua ook hele goede muizenvangers zijn.
Daarbij zijn ze ook enorm slim!

Fysieke en mentale uitdaging:

De chihuahua is misschien klein van formaat, maar heeft wel behoefte aan mentale uitdaging en lichaamsbeweging. Deze honden vinden het dan ook heerlijk om lange wandelingen te maken.

Uiterlijke verzorging:

De chihuahua moet eens per week een borstel door de vacht waardoor losse haren verwijderd worden en eventuele klitjes (bij de langharige) uit de vacht gaan en voorkomen worden.
Het is vanzelfsprekend nog belangrijker om de langharigen goed bij te houden met het borstelen van de vacht.

Erfelijke afwijkingen:

Een chihuahua is een ras met een soms te overdreven kleine bouw (teacup).
Vanwege zijn soms te kleine kop is hij gevoelig voor het ontwikkelen van een waterhoofd en passen de hersenen vaak niet op een normale manier in de schedel. Hierdoor heeft het ras vaak last van hoofdpijn.

Regelmatig worden gebitsafwijkingen en persisterende melkhoektanden aangetroffen, doordat het bekje zo klein is dat niet alle tanden en kiezen zich normaal kunnen ontwikkelen.
Zoals bij veel kleine rassen, komt helaas ook bij de chihuahua de knie aandoeningen patellaluxatie regelmatig voor. De aandoeningen komen vaak al op jonge leeftijd voor.

Mijn ervaring als hondengedragsdeskundige:

Hoe klein ze lichamelijk ook zijn, zo groot zijn chihuahua’s van karakter.
Hangen aan je broekspijp, uitvallen naar andere honden tijdens de wandeling en overdreven veel blaffen, zijn probleemgedragingen die veel voorkomen bij dit ras.
De ervaring laat dan ook zien dat deze hondjes vaak onderschat worden.
Het kunnen hele leuke lieve hondjes zijn, sociaal naar mens en dier. Maar dan hebben ze wel duidelijkheid en structuur nodig, zodat ze weten waar ze aan toe zijn!