Als moeder werken met honden

Als moeder zou je best nog wat meer uren in een dag kunnen gebruiken, voor je werk buitenshuis, je gezin en het huishouden. Waarschijnlijk dat je door de week keihard werkt voor een werkgever en op zaterdagochtend naar sportclubjes van de kinderen gaat en tussendoor nog iets in het huishouden doet. Misschien heb je wel het gevoel dat de balans tussen werk en kwalitatieve tijd met jouw gezin wat zoek is geraakt? Graag zou je ook voor jezelf wat meer vrije tijd willen hebben, zonder dat je er in inkomen op achteruit gaat. Je houdt ook erg van zelfstandigheid en dieren. Je zou je daar best wel eens wat meer in willen verdiepen. Misschien heb je zelfs wel een hond als huisdier? Je bent als moeder op zoek naar een mogelijkheid om van je werk je hobby te maken. Waarbij je zelfs meer tijd kunt verwerven voor jezelf en jouw kinderen.

Voor jezelf beginnen als moeder

Je droomt ervan als moeder om:

  • Werk makkelijk te combineren met je kinderen.
  • Goed te kunnen leven van 2/3 dagen in de week werken.
  • Zelfstandigheid, vrijheid en een goed inkomen te vergaren
  • Uitdaging en plezier te hebben in het werk.
  • Te werken met mensen en honden.
  • Lekker buiten en/of binnen te werken.
  • Je eigen werktijden te bepalen.

Het zou dan een goed idee kunnen zijn om als zelfstandige hondengedragsdeskundige te gaan werken. Je kunt als moeder je eigen bedrijf oprichten en jouw diensten aanbieden. Dat is spannend, uitdagend en zorgt ook nog eens voor veel vrijheid, voldoende inkomen en zelfstandigheid als moeder. Wij als professionals helpen jou je doelen te verwezenlijken. Ook nadat je onze opleiding tot hondengedragsdeskundige hebt afgerond. 

Belangrijke redenen voor een moeder om als hondengedragsdeskundige te gaan werken:

  • Je hebt veel affiniteit met honden en je kunt goed met honden omgaan.
  • Je bent geïnteresseerd in het gedrag van verschillende honden.
  • Je wilt als moeder meer vrijheid creëren en er meer voor jouw kinderen kunnen zijn.
  • Je wilt graag werken tijdens de schooltijden van de kinderen en/of in de avonduren.
  • Je denkt dat je als zelfstandige hondengedragsdeskundige meer kunt verdienen of leuker werk kunt doen dan in je huidige baan.
  • Je vindt in je huidige werk weinig uitdaging of voldoening meer.
  • Je wilt jezelf graag ontwikkelen en verder komen in je carrière.

Wat houdt het werk in?

Een hondengedragsdeskundige is vakkundig op het gebied van de samenwerking tussen mens en hond. Het betekent dat de hondengedragsdeskundige goed is met honden en gedragingen herkent bij verschillende honden. Daarbij is een hondengedragsdeskundige een goede coach voor de hondeneigenaar. De hondengedragsdeskundige is duidelijk en eerlijk, herkent de oorzaak van het probleem tussen hond en baas, en weet waarbij de hond en baas het beste mee geholpen zijn.

Het begint met de opleiding

Als moeder zul je het belangrijk vinden te weten hoeveel tijd de opleiding voor jou in beslag zal nemen. Het is van belang om te weten hoeveel je moet studeren om de theoretische kennis op te doen. Hoe vaak er bijeenkomsten zijn. Wat het praktische gedeelte inhoudt, en hoeveel tijd je daarvoor zult moeten uittrekken. Of de opleiding te combineren valt met het moederschap, het huishouden, enzovoorts. Wanneer je wilt gaan werken met honden, dan is een goede opleiding uiteraard van belang. Er zijn verscheidene opleiders met diverse methodes. Met deze verschillende opleiders hebben we een gezamenlijk ding voorop staan! En dat is dat we mensen tot uitstekende hondengedragsdeskundigen willen opleiden.

Wij, van de HWIB Keurmerk opleiding, blinken uit in een unieke, praktijkgerichte opleiding. Wij vinden het belangrijk dat er 1 op 1 contact is met een ervaren en bedreven hondengedragsdeskundige docent. Onze unieke opleiding bestaat uit 24 bijeenkomsten, waarin we vooral praktisch aan de slag gaan. Het theoretische gedeelte beslaat een klein deel van de bijeenkomst.

Doordat we vooral de praktijk beoefenen en regelmatig 1 op 1 bijeenkomsten hebben is de opleiding gemiddeld ook korter, dan de meeste andere opleidingen tot hondengedragsdeskundige. Wij zijn flexibel en willen dat er geen maanden tussen verschillende lesdagen zitten en het is zelfs mogelijkheid om in het weekend lessen te volgen. Ook is er gelegenheid om meerdere lessen op 1 dag te volgen en/of meerdere lesdagen achter elkaar. Dit betekent dat de opleiding snellere resultaten oplevert dan de meeste opleidingen tot hondengedragsdeskundige. Je kunt jouw diploma tot hondengedragsdeskundige behalen in gemiddeld 7 maanden.

De kracht en intensiteit

Bij de meeste opleidingen tot hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut gaat het enkel over het gedrag van de hond. Maar bij de HWIB Keurmerk opleiding leer je ook wat de impact van mensen kan zijn op het gedrag van de hond. Het gaat met name over de interactie tussen mens en hond, de psyche van de hond en wat deze kan beïnvloeden. Bij onze HWIB Keurmerk opleiding gaan we aan de slag met het kijken naar verschillende belangrijke punten. Het uitgangspunt is het doel van de hondeneigenaar, de training en coaching methode, die het beste past bij iedere hondeneigenaar met hond. Wij gaan uit van de wisselwerking tussen mens en hond en het gedrag dat elkaar kan beïnvloeden.

Er wordt dieper gekeken naar lichaamstaal en signalen van de hondeneigenaar en de hond. Waar een hondentrainer kijkt naar de basis, denk hierbij aan een puppycursus, kijkt een hondengedragsdeskundige veel verder dan deze principes. Een hondengedragsdeskundige wordt dan ook meestal geraadpleegd door mensen die serieus probleemgedrag ervaren bij hun hond, zoals bijvoorbeeld het uitvallen van de hond naar andere honden.

Tijdens een traject opmaat van een hondengedragsdeskundige, wordt gaandeweg gewerkt aan het probleemgedrag van de hond, ook wel hondengedragstherapie genoemd. Er wordt dan niet alleen gekeken naar het probleem dat zich voordoet, maar ook naar de oorzaak. Het probleem kan namelijk worden opgelost als er eerst gekeken wordt naar de oorzaak. De omstandigheden moeten vaak aangepast worden. Een hondengedragsdeskundige kijkt daarom altijd naar de kern van het probleem dat zich voordoet. Cursisten en geïnteresseerden zijn erg tevreden over onze alomvattende aanpak.

Jij bepaalt de werklocatie

Als zelfstandige hondengedragsdeskundige kun je ervoor kiezen met welke honden je werkt en bepaal je het uurloon voor de consulten die je aflegt. Je kunt zelf werktijden in plannen, die jou het beste uitkomen. Maar het interessante is misschien ook wel dat je zelf bepaalt waar je werkt. Zo kun je bijvoorbeeld als hondengedragsdeskundige veel buiten werken, en heb je af en toe met andere dieren te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een hond die uitvalt naar vee bijvoorbeeld. Je hebt dus soms de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken. Buiten werken met dieren is een breed begrip.

Welke tarieven kun je hanteren?

Vaak horen we de vraag: Wat vraag ik nu eigenlijk voor een consult die ik geef als hondengedragsdeskundige? “ Dit is afhankelijk van jouw bekwaamheid, ervaringen en trajecten die jij denkt te kunnen bieden. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan mogelijke workshops die je wilt gaan geven. Onze leden van het HWIB Keurmerk hebben de mogelijkheid toe te werken naar een uurloon van  100 euro per uur. Na onze opleiding ben je instaat om ook workshops te geven voor groepen mensen met honden. Dit is uitdagend, plezierig en even weer op een andere manier werk gerelateerd. Het is uiteraard niet nodig maar kan jou wel meer bekendheid geven. Ook groepstrainingen geven als hondengedragsdeskundige, behoort tot een mogelijk.Wanneer je zelfstandig aan het werk gaat als hondengedragsdeskundige, bepaal je samen met hondengedragsdeskundige Eddy Eelsing de prijzen voor bepaalde trajecten en consulten. In het verloop van de tijd zal dit geëvalueerd worden en bijgesteld. Na de opleiding blijft hij derhalve jouw coach, je staat er dus niet helemaal alleen voor. Iedere maand is er namelijk een contact dat bestaat uit 1 uur telefonisch- of skype contact. Langskomen kan uiteraard ook. Iedere 3 maanden is er een meeting met Eddy Eelsing, om de stand van zaken te bespreken.Wanneer je na de opleiding van het HWIB Keurmerk begint als hondengedragsdeskundige, zul je meer ervaring krijgen in het helpen van cliënten. Je zult jezelf meer en meer vakkundig voelen. Je krijgt meer skills en handvatten. Je wordt een unieke deskundige op het gebied van hondengedragstherapie. En je leert mens en hond steeds beter te begeleiden, waardoor jij nog meer waarde creëert als hondengedragsdeskundige. Jij groeit, alsmede jouw praktijk, waardoor je ook meer geld kunt gaan vragen voor de consulten die jij aanbiedt.

Past het zelfstandig ondernemerschap bij jou?

Bedenk of zelfstandig ondernemerschap in jouw loopbaanplan past. Als je graag in vrijheid je brood wilt verdienen, dan is het bestaan als zelfstandige hondengedragsdeskundige mogelijkerwijs iets voor jou.

De stap van loondienst naar zelfstandig hondengedragsdeskundige is een stap met gevolgen. Van een gespreid bedje waar bijna alles voor je geregeld is (pensioen, wao, verzekeringen) ga je naar een situatie waarin je het zelf moet regelen. Vraag je goed af of je dat kunt en wilt.

Als moeder werken met honden

Het werken als zelfstandige moeder/ hondengedragsdeskundige heeft voor- en nadelen. Pak een groot stuk papier en maak voor jezelf een balans op: wat zijn voor jou de voor- en nadelen van het bestaan als zelfstandige moeder / hondengedragsdeskundige? En wat zijn de voor- en nadelen van het bestaan als werknemer?

Om je wat op weg te helpen staan hieronder een aantal voor- en nadelen.

De voornaamste voordelen zijn:

  • Dat je veel vrijheid hebt.
  • Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt.
  • Je kunt de vakanties van jouw kinderen beter inplannen.
  • Je hebt veel meer kwaliteitsmomenten met je gezin.
  • Het geld dat je verdient is voor jezelf.
  • Minder stress omdat je zelf de beslissingen neemt.
  • Je bent bezig bent met werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent.
  • Je bent breed georiënteerd.
  • Je kunt mensen en dieren helpen inzicht te krijgen in de problematiek.
  • Je doet dankbaar werk en komt tot resultaten.
  • Je ontwikkelt je tot een echte professional.

De nadelen zijn:

  • Je moet alles zelf doen of in ieder geval moet je het werk kunnen overzien; van aankopen tot facturering, van administratie tot belastingaangifte.
  • Des te langer je werkt als zelfstandige hondengedragsdeskundige, hoe lastiger het kan zijn om op een zekere dag (wanneer dit mogelijkerwijs aan de orde is) weer voor een baas te gaan werken. Je went namelijk aan vrijheid en zelfstandigheid.

Tip om te kunnen anticiperen op een zelfstandig bestaan

Voor een flexibele overgang van je bestaan als werknemer naar dat van vrije hondengedragsdeskundige, is behoorlijk spannend. Een deel van die spanning is weg te nemen als je voldoende geld hebt om de opstartperiode te overbruggen. Misschien kun je nog parttime gaan werken en tegelijkertijd beginnen met de HWIB Keurmerk opleiding? Misschien is dit wel helemaal niet aan de orde en heb je genoeg geld om de opleiding te kunnen bekostigen? Wanneer je eenmaal de opleiding afgerond hebt, zul je het dubbel en dwars terugverdienen als zelfstandig werkende moeder!