Waarom een goede hondengedragsdeskundige zo belangrijk is

Heb je wel eens een hondengedragsdeskundige ingeschakeld?
Hieronder een voorbeeld uit de praktijk: Stel je eens voor dat je hond probleemgedrag vertoont. Denk bij probleemgedrag bijvoorbeeld aan dat de hond trekt aan de lijn tijdens de wandeling. Uitvalt naar mensen of honden tijdens de wandeling, of ontzettend druk is wanneer er visite binnenkomt in jouw huis. Je wilt graag met dit probleemgedrag aan de slag en ervoor zorgen dat dit gedrag verdwijnt. Je merkt echter dat dit niet vanzelfsprekend gaat en je komt uiteindelijk tot het besluit om een hondengedragsdeskundige te raadplegen. De hondengedragsdeskundige komt bij jou of jij gaat naar de deskundige toe.

De hondengedragsdeskundige gaat met jou rond de tafel zitten, gaat met je in gesprek en bekijkt tevens het probleemgedrag van de hond. Van daaruit komt de hondengedragsdeskundige met een advies, tips of behandelplan. Vol goede moed ga je consequent met de tips en adviezen aan de slag. Maar wat blijkt? Ondanks dat alle tips en adviezen toegepast worden, wordt het gedrag van jouw hond er niet beter op. Je gaat twijfelen aan jezelf en je denkt dat het aan jou kan liggen. Wanneer je contact opneemt met de hondengedragsdeskundige en aangeeft dat je het vermoeden hebt dat het probleemgedrag van de hond verergert door je eigen gedrag, bevestigd hij dit. Het advies wat je krijgt is, om gewoon vol te houden. Maar het gedrag wordt steeds extremer.

Een hondengedragsdeskundige is volgens de wet nog steeds een vrij beroep en dus niet beschermd Als hondeneigenaar kan het dan ook een uitdaging zijn om een geschikte hondengedragsdeskundige te herkennen die kwaliteit biedt. De overheid heeft jammer genoeg geen wettelijke eisen gesteld aan dit beroep. Dat betekent dat iedereen zo aan de slag kan gaan als hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut. Dit is dan ook één van de redenen waarom wij zijn begonnen met het HWIB keurmerk Daadwerkelijke kennis toepassen in de praktijk Een goede hondentrainer, hondengedragstherapeut of hondengedragsdeskundige moet heel wat in huis hebben.
Zo moeten deze deskundigen onder andere:
– Lichaamstaal van de hond kunnen lezen.
– Stress of kalmeringssignalen kunnen herkennen en benoemen.
– Niet alleen de theorie goed kennen, maar ook daadwerkelijk goed kunnen toepassen in de praktijk.
– Duidelijk de oorzaak van het probleem kunnen herkennen en dit goed kunnen vertalen naar de hondeneigenaar.
– Beschikken over de juiste coachingstechnieken en tools om mens en hond goed te kunnen helpen.
– Eerlijke feedback kunnen geven naar de hondeneigenaren.
– Duidelijke affiniteit hebben met honden.
– Begrijpen dat niet elke baas, hond en situatie hetzelfde is.
-En zoveel meer.

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende trainingsmethodes. Hoewel er zeker ”meerdere wegen naar Rome leiden” is het wel belangrijk dat je een hondengedragsdeskundige vindt die achter de oorzaak van het probleemgedrag komt. En die niet alleen aan de slag gaat met het probleemgedrag. Voorbeeld: Een hond trekt aan de lijn tijdens de wandeling. Het probleemgedrag is: het trekken aan de lijn tijdens de wandeling. De oorzaak kan zijn: de hondeneigenaar is gespannen tijdens de wandeling en traint niet consequent met de hond. Om dit op te lossen en de hond normaal mee te laten lopen aan de lijn, is het dus belangrijk niet alleen met de hond te gaan werken, maar ook met het baasje aan de slag te gaan. Als deskundige moet je niet alleen alles weten over het gedrag van de hond, maar als hondengedragsdeskundige moet je ook zeker begrijpen welke invloed het gedrag van mensen kan hebben op het gedrag van de hond. Een hondengedragsdeskundige is dus zeker niet iemand die even langs komt en je hond traint. De problemen liggen vaak dieper.