Wat kunnen wij ondernemers leren van honden?

Het leven van een ondernemer kan soms voor stress zorgen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met stress om te gaan.
De een gaat op een meditatiecursus, de ander gaat lekker trainen in de sportschool, en weer een ander gaat te rade bij… zijn hond.
Wat kun je als ondernemer of onderneemster dan leren van je trouwe hond? Eigenlijk meer dan dat je zelf denkt.
Ik zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

Ga netwerken

Neem je hond mee naar een uitlaatgebied en hij maakt binnen de kortste keren nieuwe vrienden. Of het nu om jonge mensen gaat, een drie keer zo grote soortgenoot of oudere mensen.
Door ze kwispelend tegemoet te treden krijgt je viervoeter meestal het voordeel van de twijfel. En zo leer je eigenlijk al vanzelf snel nieuwe mensen kennen, vaak op een positieve manier.
Het werkt ook zeer positief voor je bekendheid in en met de buurt. Als ondernemer kun je natuurlijk van deze instelling leren.
Begroet je omgeving met een glimlach en je positiviteit wordt in de regel door de ander beloond.

Blijf uit je hoofd

Oke, niet iedereen vindt honden leuk en wordt blij van een kwispel of een blaf. Maar dacht je dat je hond daar de hele dag over in ging zitten? Absoluut niet, nog geen minuut later is hij het alweer vergeten.
Dus waarom zou je als ondernemer dan de hele dag gaan piekeren wanneer je een vervelend mailtje hebt gekregen of bijvoorbeeld een negatieve recensie.
Natuurlijk moet je niet alle negatieve kanten van het leven zomaar aan de kant zetten, maar de hele tijd nadenken over negatieve dingen lost ook niets op.
Leef in het heden net als je hond en geniet van elk moment en sta niet te lang stil bij negatieve dingen.

Probeer vrolijk op te staan

Nog zoiets waar honden goed in zijn: Ze stappen altijd met het juiste been uit bed. Vol enthousiasme begroeten ze elke nieuwe dag (hoe vervelend de vorige dag misschien ook was).
Hoe ze dat doen? Ze blijven niet hangen in het verleden. Het verleden kun je immers niet meer veranderen. Probeer iedere ochtend aan positieve dingen te denken.
Hoe positiever jij je dag begint, hoe positiever je dag wordt.

Loyaliteit

En als laatste, maar zeker niet het minst. Honden zijn (wanneer goed opgevoed) hartstikke loyaal. Ben je goed voor hen, dan zijn ze goed voor jou.
Vertrouwen en respect zorgt voor loyaliteit. Dat principe zou je ook in je bedrijf moeten toepassen. Zorg ervoor dat je een betrouwbare reputatie opbouwt, dan gaat het je zakelijk een stuk beter af.

Wat kunnen wij ondernemers leren van honden

Zo kun je niet alleen als ondernemer maar ook als mens leren van honden.
Als je openstaat voor deze lessen kan dit je leven soms een hele positieve draai geven.
Zo kun je gelukkiger worden als mens en meer succesvol als ondernemer. Ook gaan sommige mensen zo hun hond meer waarderen.